0
×

جزییات خبر

انواع سبک بازی های ویدیویی کدامند؟
چکیده:

امروزه بازی های ویدیو زیادی در بازار وجود دارد که بر اساس موضوع بازی ، به ژانر های مختلفی مانند اکشن،تیراندازی، ماجراجویی و... تقسیم می شوند.


۱-اکشن

بازی های اکشن عمدتا بر چالش های فیزیکی تمرکز دارند که نیازمند هماهنگی چشم و واکنش های سریع هستد.  تاریخ به وجود امدن این ژانر در هاله ای از ابهام است. ولی احتمال ان است که  این ژانر درسال  ۱۹۹۳ منتشر شد . بازی های اشامل انواع زیادی از ژانرهای مختلف مانند بازی های مبارزه ؛ ضرب وشتم ؛ بازی های انفرادی ؛ و بازی های سکو میشود و برای برخی از بازی ها را در پلتفرم های انلاین طراجی و اشتراک میگذارند.بازی های مانند call of duty, assassins creed, battlefield  و... بازی هایی نمونه و برتر ژانر اکشن هستند وظیفه گیمرها هدایت قهرمان داستان به سوی قهرمانی است که باید مراحل را به صورت مرتب پشت سر بگذارد.

در یک بازی اکشن گیمر به طور معمول شخصیت را اغلب به شکل یک شخصیت یا اواتار کنترل میکنند شخصیت بازیکن باید دریک سطح ؛ جمع اوری المان ها؛ اجتناب از موانع و مبازره با دشمنان  با مهارت های طبیعی خود و همچنین سلاح و ابزار دیگر اختیار خود قرار میگرد در پایان یک سطح یا گروهی از سطوح  گیمر باید یک دشمن را شکست دهد و اغلب یک رقیب اصلی است که مانع رسیدن به هدف است.

در این‌گونه بازی‌ها غالباً شخصی در بازی قرار دارد و با روش‌های مختلف با دشمنان مبارزه می‌کند و در انتهای مرحله با غول آخر  که قویتر از دیگر دشمنان است روبه‌رو می‌شود و بعد از کشتن غول به مرحله بعدی می‌رود. از درونمایه های اصلی این بازی‌ها وجود جان (یا سلامتی) است به نحوی که با اتمام آن شخص می‌میرد.

 

۲- تیر اندازی

بازی‌های تیراندازی یا شوتر از گذشته تا به الان محبوبیت زیادی داشته‌اند. لذت بخش‌ترین قسمت در این سبک به رگبار بستن دشمنان، زامبی‌ها یا حتی دیگر گیمرها بازی است. هدف بازی‌های شوتر فقط و فقط تیراندازی دیوانه وار به سمت دشمنان و نابودی آنها است. در این سبک تیراندازها بر اساس زاویه دید  گیمرها واقع گرایی و… تقسیم بندی می‌شوند.

برحی بازی‌های تیراندازی تأکید زیادی بر واقع گرایی دارند. این واقع گرایی می‌تواند شامل جلوه‌های صوتی یا طراحی گرافیکی بازی باشد. البته برخی گیمرها عکس این مطلب را پیش می‌گیرند و ترجیح می‌دهند بازی بیشتر سبک فانتری داشته باشد یکی نقطه مشترک که در بسیاری از بازی های تیر انداز یافت میشود مهمات یا زره یا سلامتی است ویا بروز رسانی سلاح ها یا مهارت ها است.

 

۳-مبازره ای

در این زیرسبک از بازی‌های اکشن بازیکن هدایت یک شخصیت بازی را در دست می‌گیرد. باید در یک نبرد بزرگ حریف را که توسط هوش مصنوعی یا گیمری دیگر کنترل می‌شود شکست دهد. معمولاً دو حریفی که مقابل یکدیگر قرار می‌گیرند از نظر قدرت و توانایی‌ها با هم برابر هستند و این مهارت و استعداد گیمر است که می‌تواند باعث پیروزی او شود گیمر باید با استفاده از تکنیک‌ها و روش های مختلف مانند دفاع، ضدحمله و حملات پی در پی (کومبو) در هر دور حریف مقابل  را شکست دهد تا در نهایت مبارزه را به پیروزی  تبدیل کند. این بازی‌ها می‌تواند به صورت یک مبارزه یک به یک و یا مبارزه بازیکن اصلی با تعداد زیادی افراد دیگر باشد. ویژگی دیگر‌ این بازی‌ها قابلیت انتخاب شخصیت‌های مختلف است و معروف‌ترین بازی‌های‌ این سبک سری بازی‌های مورتال کمب میباشد. درست است که حالات و قوانین مختلف در بازی‌های گوناگون این سبک متغیر هستند، ولی خب اساس و پایه‌ی یک بازی مبارزه‌ای همیشه ثابت است و برای این که عنوانی را فایتینگ اطلاق کنیم، باید سبک بازی به صورتی باشد که مبارزان در مقابل هم قرار می‌گیرند و باید در راندهای مختلف هم را شکست دهند و خط سلامتی حریف را خالی کنند، حالا چه در یک رینگ و محیط نبرد بسته و محدودتر مثل بازی‌های Tekken و Street Fighter و Mortal Kombat و چه در یک حالت نبرد دو نفره در محیطی آزاد و نامحدود مثل عناوینی از سری Dragon Ball Z و ناروتو. اصولا یک بازی مبارزه‌ای خوب باید به صورتی باشد که دسترسی و شروع کردن آن با شخصیت‌های مختلف برای بازی‌باز مبتدی راحت و روان باشد، ولی حرفه‌ای شدن در آن و تسلط  ۱۰۰ درصد پیدا کردن به یک شخصیت، سخت و دشوار زمان‌بر است.

 

۴-ماجراجویی

ژانز‌های این سبک از نخستین بازی‌های ساخته شده‌ی صنعت گیم هستند. گیم‌پلی این ژانر مبتنی بر اکتشاف؛ حل معمّا و تعامل با محیط بوده و بر خلاف سبک اکشن از ریتم بالایی برخوردار نیستند (البته گاهی هم اینطور نیست). از بازی‌های شاخص این سبک می‌توان به بازی MYST اشاره کرد که در سال 1993 عرضه شد و محبوبیّت بالایی به دست آورد؛ در سال های اخیر این ژانر طرفدار زیادیMONKEY ISLAND (جزیره‌ی میمون) و GRIM FANDANGO در این ژانر قرار می‌گیرند.رسیده پیدا کرده است که اکنون کمپانی های معروف سعی دارند هنگام تولید بازی های این ژانر توجه بیشتری داشته باشند یکی از ویژگی های مهم بازی های ماجراجویی داشن هیجان ؛ داشتن معما های ساده ؛ طراحی مراحل اکشن ؛ تنوع در تجهیرات و المان ها ؛ گرافیک بالا؛ داستان مناسب با ژانر ماجراجویی و... یکی از بازی هایی که در چند سال اخیر محبوبیت زیادی داشته است بازی هوریزون فوربیدن وست است که با توجه به خاطر دارا بودن محیط عظیم طراحی صداها با کیفیت مناسب  تنوع بیش از حد در المان ها طراحی کاراکتر ها به بهترین شکل ممکن یکی از نشانه های قوت این بازی بود که به محبوبیت و فروش قابل توجهی دست یافته است.

 

۵-ژانر نقش آفرینی

ژانر نقش افرینی را میتوان یکی از قدیمی ترین سبک قلمداد کرد پیشنه ی این سبک به قبل از تولید باز های رایانه ای برمیگردد و میتوان ان را در باز های تخته ای جستجو کرد دست گیمر در این نوع ژانر کاملا باز است و قادر خواهد بود کاراکتر دلخواه خود را بسازد یا انتخاب کند و یا حتی روایت داستان بر عهده ی گیمر است و میتواند پایان های مختلف بازی را تجربه کند بازی های این سبک را میتوان نمونه ای کامل از پیشرفت صنعت بازی های رایانه ای عنوان کرد که با ان در یک داستان مختلف و شخصیت پردازی گسترده روبه رو هستند از بازی های خالص این ژانر میتوان به اخرین نسخه از مجموعه الدر اسکرولز یعنی اسکای ریم سزی بازی ویچر و صد البته سری بازی های فاینال فانتزی اشاره کرد.

 

۶- ژانر شبیه سازی

این ژانر همانطور که از نامش پیداست یک موقعیت خیالی یا واقعی را برای گیمرها شبیه سازی میکند این ژانر امروزه نه تنها در صنعت گیم بلکه در صنایع نظامی و ورزشی نیز مورد استفاده میگیرد موضوعاتی که بازی های این سبک در بر میگیرند فوق العاده متنوع هستد اگر علاقه ای به موضوع مدیریت دارید بازی سیم سیتی و یا CITIES:SKYLINE میتواند تجربه ی خوبی بر شما در برگیرد حتی شما میتوانید شبیه ساز زندگی یک خانواده یا یک حیوان را روی سیستم خود نصب کرده و مدت زمانی را به عنوان یک خانواده یا حیوان زندگی کیند یکی از بازی های شاخص این سبک بازی شبیه ساز زندگی SIMS است که یکی از بازی های پرطرفدار برای گیمرهای ایرانی محسوب میشود.

 

۷-ژانر ورزشی

بازی های این سبک بیشتر نوغی شبیه ساز هستند و سعی دارند رشته های گوناگون ورزشی را به بهترین شکل ممکن شبیه سازی کنند از جمله بازی های شاخص و پرطرفدار این ژانر میتوان به دو بازی ۤFIFAو PES اشاره کرد که همیشه میان این دو بازی رقابت سر سختی وحود دارد و البته انتخاب اول دوستداران ورزشی بسکتبال سزی بازی های NBA است و دیگر رشته های ورزشی با توجه به محبوبیت ان در کشور های مختلف طرفدارهای خاص خودش را دارد.

 

۸- ژانر استراتژی

این سبک مناسب افرادی است که معمولا حوصله و وقت زیادی  دارند و ترجیح می دهند موقع بازی کردن هم از فکر و هوش خود استفاده کنند؛ می توان گفت همانقدر که در سبک اکشن سرعت عمل و هماهنگی مهم است در این ژانر داشتن استراتژی خوب اهمیت دارد و همیشه با یک قدم جلوتر از حرکتی که می خواهید انجام بدهید باشید. در اینگونه بازی‌ها معمولاً اختیار یک واحد از نیرو را در اختیار دارید و یا قسمت زیادی از زمین را که باید با استراتژی خود به سمت هدف و پیروزی پیش بروید. از بازی‌های شخص این سبک می‌توان به TOTAL WAR ، AGE OF EMPIRES همچنین COMPANY OF HEROES اشاره کرد.

 

۹-  ژانر ریسینگ  یا مسابقه ای

هر بازی که به صورت رقابت با وسایل نقلیه‌ی مختلف باشد، در شاخه‌ی عناوین ریسینگ یا مسابقه ای قرار ‌می‌گیرد، حالا چه ریسینگ واقعی و شبیه‌ساز مثل Gran Turismo و چه ریسینگ فانتزی و خیالی و آرکید مثل Crash Team Racing و Mario Kart. در این سبک شما کنترل وسیله‌ی نقلیه‌ای را بر عهده دارید که باید با چند نفر دیگر که ممکن است دیگر گیمر ها  یا هوش مصنوعی باشند به رقابت بپردازید و مسابقاتی را به انجام برسانید، حالا چه با ماشین و چه موتور و قایق و دیگر وسایل نقلیه. شاید هم این عناوین به صورت جهان‌ آزاد باشند و یک دنیا یا شهر بزرگ را در اختیار شما قرار دهند که در آن به دنبال مسابقات مختلف بگردید و آن‌ها را به پایان برسانید. همچنین ممکن است که این بازی‌ها کاملا واقع‌گرایانه باشند یا کاملا خیالی و یا چیزی بین این دو حالت. مهم این است که در این سبک، شاهد رقابت وسایل نقلیه‌ی مختلف با هم هستیم و این مسابقات، پایه و اساس گیم‌پلی بازی را شکل می‌دهند. از مشهورترین و بزرگ‌ترین فرنچایزهای ژانر ریسینگ می‌توان به need for speed و forza horizonزا اشاره کرد که هر دو از عناوین ریسینگ شبیه‌ساز هستند و سعی می‌کنند تا واقعی‌ترین تجربه‌ی رانندگی را با ماشین‌هایی که ۱۰۰ درصد به طور کامل شبیه‌سازی شده‌اند، برای شما ارمغان کنند.

 

۱۰-ژانر پازل

تعداد عناوین سبک پازل که هر ساله در دنیای بازی‌ها ساخته می‌شوند، در مقایسه با دیگر سبک‌ها بسیار کمتر از ژانر های دیگر است و این ژانر جزو سبک‌های پرطرفدار به حساب نمی اید، ولی ااین هم دلیل نمی‌شود که در این ژانر، بازی شاهکار نداشته باشیم. البته عناوین این ژانر ممکن است با دیگر سبک‌ها هم مخلوط شده باشند. المان اصلی گیم‌پلی عناوین پازل و دلیل اصلی که بتوانیم یک بازی را در این ژانر قرار دهیم، بر اساس به کار گرفتن ذهن مخاطب و وادار کردن او به فکر کردن و پیدا کردن راه حل پازل‌ها و معماهای مختلف (بر اساس المان‌های مختلف مثل پازل‌های بر پایه‌ی فیزیک و پلتفرمینگ)، برای پیشروی در بازی است. حالا ممکن است یک بازی تنها برای کمی تنوع از چند پازل ساده در بطن گیم‌پلی خود استفاده کند (مثل آنچارتد) که در این حالت نمی‌شود آن بازی را پازل نامگداری کرد، و یا یک بازی تمام تمرکز خود را بر اساس حل پازل‌ها و معماهای مختلف بگذارد که در این حالت می‌شود آن بازی را در سبک پازل هم طبقه‌بندی کرد. مثلا شاهکار Portal، درست است که که یک اکشن ماجرایی اول‌شخص است، ولی المان اصلی آن حل کردن پازل‌های مبتنی بر پورتال‌ها، برای پیشروی در بازی است و به همین خاطر هم Portal عنوانی است که کاملا می‌شود آن را در ژانر پازل قرار داد. برخی ‌بازی‌ها هم هستند که اصلا سبک غالب و اصلی‌‌ آن‌ها همین پازل است و همه چیزشان بر این اساس بنا شده است که در این مورد عناوینی مثل The Talos Principle و Braid را می‌توان نام برد.

 

نتیجه گیری

در این مقاله سعی شد تا ژانرهای اصلی بازی های رایانه ای و بازی های شاخص هر سبک به صورت اجمالی معرفی شود و بدون شک نام بازی هایی ممکن است از قلم افتاده باشد. سرعت پیشرفت صنعت گیم به قدری زیاد شده است که امروزه شاهد ظهور سبک‌های جدیدی هستیم که می‌توانند در زمره‌ی سبک‌های اصلی قرار بگیرند و خود دارای زیرسبک شوند مانند سبک بتل رویال که سبکی نوپاست اما با توجه به دسترسی تعداد زیادی از کاربران به اینترنت مورد توجه قرار گرفته و بازی‌های مختلفی در این سبک عرضه شده است.

 

منبع 1

منبع 2

منبع 3